· 

INTERVIEW; VOORBEREIDING NAAR 6 TEGEN 6! HOE NU VERDER?

Hoe bij RKDES de jongste jeugd en het bijbehorende jeugdkader voorbereiden op het 6v6 competitie voetbal?

 

De opzet voor de huidige JO6 en JO7 naar JO8 wordt bij RKDES behoorlijk anders. Marcel Wagenhuis namens sv Bernardus en AMVA en Hans van Kasteren namens RKDES, bij dit proces betrokken, praten ons bij over de voortgang van deze hervorming in het voetballandschap. ‘Het is noodzaak om voetbal aantrekkelijk te houden.

 

’ Middenin het gesprek over de veranderingen in het jeugdvoetbal, luidt Wagenhuis de noodklok. Samen constateerden dat het aantal jeugd leden terugloopt. Samen vervolgen ze hun relaas. Bij de jongens is dit een bekend fenomeen, maar ook bij de meiden steekt dit nu de kop op. Er zijn steeds meer clubs met ‘gaten in hun lijnen’. Geloof me, dat is niet alleen een fenomeen in de uithoeken van het land. Wachtlijsten, die er zo’n vijf jaar geleden nog veel waren, zijn op veel plekken verdwenen. Hoe minder er aan de onderkant instroomt, hoe minder je uiteindelijk overhoudt in het elftalvoetbal.’ Klare taal, die om een oplossing in de praktijk vraagt. ‘Het is een noodzaak om het voetballen aantrekkelijk te houden en nog beter te laten aansluiten bij de nieuwe generaties. Niet dat ‘we’ het als voetbalwereld nu slecht doen. Helemaal niet. Maar de opzet is wel voor verbetering vatbaar. We willen door de bril van het kind kijken. Een omgeving creëren waarin kinderen zich veilig en beter kunnen ontwikkelen. Nog meer spelplezier en balcontacten. Lekker laten spelen.’

 

Wow-momentjes

Zo moet het voetbal voor de jongste jeugd en het bijbehorende jeugdkader laagdrempeliger worden, met behoud van een succesbeleving. De wow-momentjes. ‘Daarom komt er in de leeftijdscategorie ‘Onder zeven jaar’ – wat we nu nog de Mini's noemen – een doel bij.

 

De jongste jeugd en het bijbehorende jeugdkader voorbereiden op het 6v6 competitie voetbal.

 

We willen de sport beter laten aansluiten bij de leeftijd, de ontwikkeling, de beleveningswereld en de bouw van de kinderen. Voor de duidelijkheid: de meest opvallende verandering vindt plaats in: ‘Onder 7 jaar’ NAAR ‘Onder 8 jaar’.

 

In die groep gaan we een pilot draaien in 5 tegen 5 op een bijna kwart veld met 2 pupillendoelen. ‘Hierin experimenteren we met 2 teams van vijf spelers of te wel 4 veldspelers en een 'vliegende' keeper. Tijdens het spel wisselt de ploeg die scoort 'direct' van positie met de klok mee. Allemaal met hetzelfde doel: het aantrekkelijk maken en houden van het spel. We zijn benieuwd hoe dit uitpakt? Als het een succes is, is er zeker een kans dat in het seizoen 2023-2024 de pilot blijvend wordt ingevoerd.’

 

‘Volstoppen met informatie werkt vaak averechts’

Zover is het nu natuurlijk nog niet. ‘We zijn nu vooral druk om de informatie voor de club op papier te zetten. Wat komt er kijken bij de verandering? Hoe ingrijpend is het? In het veld zijn de aanpassingen heel zichtbaar, maar voor het reilen en zeilen van de club vallen de gevolgen wel mee. Alleen moet je natuurijk wel even weten wat er verlangd wordt.’ De eerste reacties zijn in ieder geval positief, stelt Wagenhuis. ‘We hebben veel reacties ontvangen die we naar buiten willen brengen. Uit de respons blijkt dat de veranderingen in goede aarde lijken te vallen. De lol in het voetballen en ontwikkelen wordt hierdoor groter, dat ziet bijna iedereen wel in. Ik heb een paar reacties gezien, waarin men vindt dat er te weinig aan de tactiek wordt gedaan. Natuurlijk hoort dat er op een gegeven moment bij. Maar laat kinderen in de jongste jeugd alsjeblieft lekker spelen, hun eigen gang gaan en ontdekken. Dat volstoppen met informatie die voor een kind moeilijk is, werkt vaak vooral averechts.’ Bij de herijking van de jongste jeugd is gekeken naar de hockey, waar een aantal jaar geleden de jeugdopzet op een vergelijkbare manier werd aangepakt. ‘Meer op maat dus’, zeggen Wagenhuis en van Kasteren in koor.

 

‘Dat leverde eerst veel weerstand op. Meer dan wij nu ervaren. Veranderingen zijn altijd spannend en onwennig, dus ergens is dat wel begrijpelijk. De ervaringen uit de hockey zijn goed. Het blijkt dat de spelvreugde is toegenomen doordat de verhoudingen tussen het de spelers en het veld verbeterd zijn.’

 

Wanneer zijn voor Wagenhuis de veranderingen in de jongste jeugd geslaagd? ‘Als we met deze aangepaste vorm een nog betere bijdrage leveren aan het spelplezier en de ontwikkeling van de kinderen en het bijbehorende jeugdkader en ze beide daardoor langer verbonden blijven aan de sport.’

 

Aan dit interview werkten mee Hans van Kasteren namen RKDES en HJO Onderbouw Marcel Wagenhuis = Hoofd Opleiding sv Bernardus Hazerswoude Oprichter AMVA Amsterdamse Meisjes Voetbal Academie