Ingestuurd: vreemd gedrag jongen van 7. Voer voor pedagogisch geschoolde trainers?

Onze jongste zoon van 7 zit op voetbal. Met de overgang van de minipupillen naar de JO9-jeugd is hij in een nieuw team geplaatst. In dat team zit een jongen, die dit seizoen is begonnen met voetballen. Je merkt dat de jongen moeite heeft met aansluiting in de groep en wordt dan erg druk. Omdat hij ook nog op tennis zit, kan hij de wedstrijden voorlopig niet mee voetballen, doet voorlopig alleen de trainingen.

 

Nu is het zover dat bij de trainingen waarbij die jongen aanwezig is altijd incidenten zijn. Wat we zien is dat hij moelijk doet en geen goed gedrag vertoont tegenover zijn teammaatjes. de bal weg schoppen, duwen, met hoedjes gooien. De teamgenootjes accepteren dat niet en gooien dan o.,a. de hoedjes terug in zijn richting. Hij gaat vervolgens door het lint, gaat schreeuwen en schelden, slaan en schoppen en krabben. Krijgt een schop terug en rent huilend weg (naar zijn moeder als die er is). Trainers zijn CIOS-studenten die ook niet lijken te weten wat ze hier mee moeten.

 

Ik merk dat het hele team hier last van heeft. Niet alleen het teamgenootje waarmee de confrontaties ontstaan, maar ook de andere spelers. Het voetbalseizoen duurt nog tot juni, dus  willrn we hier wel wat mee doen. We merken ook dat er tijdens de wedstrijden onderling over gesproken wordt door de ouders van het team.

Wat te doen met onacceptabel gedrag? Bestuur inschakelen, met de trainers of is dit meer voor trainers die ook opgeleid moeten worden met een stuk pedagogiek? Dit komt niet alleen bij het voetbal voor maar ook in de maatschappij.