Het effect van social media gebruik op sportprestaties

Social media zoals Facebook, Instagram en WhatsApp zijn steeds belangrijker in de wereld van topsporters. Veel sporters zitten vlak voor training en wedstrijden nog te scrollen, swipen en typen op hun telefoon. In hoeverre beïnvloedt socialmediagebruik de sportprestatie? Wat is er bekend in de literatuur over dit onderwerp?

 

Veel sporters gebruiken social media in het dagelijks leven. In een groep van 1.120 Amerikaanse student-atleten gebruikten sporters hun telefoon gemiddeld meer dan drieënhalf uur per dag, waarvan ongeveer twee uur voor social media[1]. Ook vlak voor een wedstrijd maken sporters gebruik van social media. Meer dan de helft van een groep jeugdspelers van voetbalacademies in Engeland geeft aan social media te gebruiken in de twee uur voorafgaand aan een wedstrijd.

 

Mentale vermoeidheid

 

Het gebruik van social media vlak voor een training of wedstrijd zou kunnen leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid. Van deze mentale vermoeidheid is bekend dat die sportprestaties in de weg kan zitten. Zo kan die leiden tot slechtere duurprestaties, onnauwkeurige voetbalpasses en slechtere cognitieve functies zoals aandacht, alertheid en reactievermogen. Lees verder bij allesoversport