Lid worden van sv Henzelo? Zonder vrijwilligerswerk geen lidmaatschap

Nieuwe leden (of hun ouders, als het om jeugdleden gaat) van voetbalvereniging SV Henzelo verplichten zich voortaan om vrijwilligerswerk te doen voor de club: minimaal twee dagdelen per jaar.

 

De algemene ledenvergadering heeft daar deze week mee ingestemd. In de praktijk komt het erop neer dat nieuwe leden bij aanmelding van hun kind of voor zichzelf een lijst met allerlei functies krijgen voorgelegd, waaruit ze een keuze kunnen maken. Zoals meerijden naar uitwedstrijden, fluiten, vlaggen, schoonmaak of bardienst draaien. "Een kwestie van aanvinken en klaar", zegt voorzitter Jos Joopsen. Acht uurtjes In de voetballerij komt een dergelijke verplichting nog niet veel voor. "Maar bij tennis en hockey is het heel normaal." Joopsen vindt twee dagdelen niet te veel verlangd. "Dat is acht uurtjes per jaar. Indien we voldoende mensen hebben en bij succes willen we dat uitbreiden naar 16 uur per jaar. Dat leek ons niet onevenredig zwaar. En dan hebben ze ook een beeld bij hoe club in elkaar zit." Net als veel andere verenigingen kampt sv Henzelo met een tekort aan vrijwilligers. "Vrijwilligerswerk is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Dan sta je als vereniging voor de keuze: of je stelt betaalde krachten aan of je doet het samen. Wij kiezen voor het laatste. Wil je als vrijwilliger niet meedoen? Dan is er helaas geen plaats bij ons en kun je in de regio een andere club vinden. We vinden het logisch dat er iets verwacht wordt van de leden of de ouders." Duizend Het aantal leden is afgelopen jaar met circa 30 % gegroeid.