· 

Voetbal is voor iedereen? Geloof je het zelf?

Voetbal is voor iedereen. Maar is dat wel zo? Of zijn er andere belangen die meespelen? Lees je laatst een column van de voorzitter van het Amateurvoetbal en die wil alle standen verbieden omdat ouders dat zo belangrijk vinden. Klopt wel dat ouders standen tot de laatste doelpunt voor en tegen notuleren. Maar ik kom overal, bij vele clubs en bemerk dat kinderen wel degelijk kijken naar waar ze staan.

Het leuke is dat kinderen op school leren wat winnen en verliezen is, wie de beste is en de minste en op school ook lijsten worden bijgehouden. Een kind is van origine nieuwsgierig en wil graag weten waar ze staan. Dan kunnen we toernooien ook maar beter afachaffen, want ik heb nog nooit een toernooi gezien zonder stand. Na afloop van een wedstrijd lopen kinderen gelijk naar de papieren standenborden, geplakt op de ramen van de kantine en weten precies nog tegen wie ze punten moeten halen om te zich te kronen tot toernooikampioen. Een verzinsel van de KNVB? Of willen ze juist met allerlei vernieuwingen die amper nog bij te houden zijn in de publiciteit?  Er wordt zoveel veranderd dat we door bomen het bos nog amper kunnen waarnemen! 

 

O21 en O23

Ruim 2 jaar geleden zit ik met iemand van de bond te praten in Amersfoort over het probleem 2e elftal. Steeds meer jongens haken af omdat ze voetbal niet zo leuk meer vinden en er andere zaken zijn die belangrijker zijn. Ik riep toen al maak van de 2e teams opleidingsteams, want jongens gaan niet zo graag  meer in 2e teams. Regelmatig zie ik 2e teams met niet meer dan 7 a 8 man op het trainingsveld....tja dan is de animo weg.  Ik zei behoud je doorstroming bij de jeugd en maak van 2e teams JO teams waarbij dezelfde leeftijden met elkaar voetballen. Ik had het over één JO23 of JO21 team...slechts 1 trainer nodig met goed kader....nee zeggen ze we gooien er gelijk 3 nieuwe JO teams erbij....met alle gevolgen voor clubs.

 

Trainers en kader

Ik hoef geen enkele veer, maar uiteindelijk heeft de bond het door dat dit soort teams er moeten komen, ongeacht of er wel voldoende trainers zijn of niet. Want we krijgen meer teams. Een O16, O18 en O23 erbij. 4 nieuwe trainers en begeleiders en kader die niet zomaar voorhanden zijn, laat staan of ze nog wel betaalbaar zijn. Is daar al naar gekeken? Er wordt wel 5 miljoen ter beschikking gesteld aan het stimuleren van het vrouwen voetbal, maar wellicht heeft een andere sponsor ook wel wat geld voor clubs om deze JO teams mogelijk te maken. We bedenken wel wat....maar laten we eerst het kader op orde brengen. 3 Seniorentrainers....per club.....1 voor het 1e,1 voor de O21, 1 voor de 023 en wellicht nog eentje voor het 2e? Kostenpost? Heeft de bond hier wel over nagedacht? 

 

Op dit moment lijkt het wel dat men iets bedenkt op de burelen in Zeist en dat bij clubs doorheen duwt met als argument.....uit onderzoek blijkt.....welk onderzoek dan? Dat zien we niet, maar wellicht wel beter om te weten. Als er wordt gezegd, "we zijn transparant", wees hiermee dan ook open in!

 

Fijn weekend alvast!

Marcel Wagenhuis