· 

Rutte zei in zijn speech: jeugd kom met ideeën...laat een kind vrij in het spel

Dat zei Rutte tijdens persconferentie met een duidelijke oproep naar de jeugd. "Kom met initiattieven. Jullie zijn de toekomst en welke ideeën leeft er bij jullie bij het opnieuw inrichten van de maatschappij.

 

Geef ze vrij spel "We ontnemen kinderen de kans om zichzelf en de wereld te ontdekken", zegt hoogleraar pedagogiek en lector Early Childhood Sieneke Goorhuis. Ze deelt de mening van Gray dat ouders vergeten zijn hoe belangrijk het is om kinderen vrij te laten spelen. Dat is wezenlijk anders dan spel, waarbij ouders een kind stimuleren, sturen of corrigeren, zegt ze.

 

Laten we hopen dat dit een vervolg heeft en als je dit doortrekt naar het voetbal is het niet veel anders. Het spel is van de kinderen. We praten met spelers en niet over en kom met ideeën waardoor het kind langer bij de club blijft.

Elk kind is uniek en dienen we ze ook uniek te benaderen. Ga jij maar eens  open vragen stellen aan kinderen en aan het eind van de rit weet je zelfs hoe zijn opa en oma heten.

Kinderen moeten we niet onderschatten, ze zijn slim, weten wat ze willen en maken veelal juiste keuzes in het voetbal. Alleen we bepalen teveel voor ze. Zeker als we er ons mee gaan bemoeien wordt het een pijnlijk proces en gaan kinderen zich tegen je keren. Die ene pass, die ene actie, dat doelpunt heeft hij helemaal zelf gedaan. En dan juichen we met z'n allen maar ohwee als hij de aanwijzingen van pa of ma niet opvolgt worden ze boos en gaat het in het hoofd van het kind zitten. Laat het kind vrij...laat het zijn eigen keuzes maken en begeleidt het kind hierin en stimuleer ze. 

 

Wetenschappelijk bewijs dat te weinig vrij spelen leidt tot meer kinderen met narcisme is er niet. Maar Goorhuis kan zich er wel wat bij voorstellen. "Het enige dat nog lijkt te tellen is of kinderen uitblinken op school,, sport en in ons geval voetbal.

 

Dat voedt het narcisme bij kinderen die goed presteren: ik ben beter dan de rest. Kinderen die minder scoren kunnen juist faalangstig worden van die grote nadruk op school en sportprestaties.

 

Via vrij spel zien kinderen dat er meer variatie is. Goorhuis: "Het mooie is dat de rangorde anders is dan op school. Een meisje dat grote moeite heeft met lezen, ontdekt dat ze goed in een boom kan klimmen. En dat jongetje dat in de klas altijd de beste is, wordt meer bescheiden als hij geen bal in het doel krijgt."