· 

Opa legt zoon op video vast en confronteert hem met de beelden

Ja zul je zeggen, wie is opa en wie is pa, maar het leuke is drie generaties die samen op een voetbalveld staan en naar hun kleinkind cq zoon kijken.

 

Toch wil ik je het wel vertellen wat ik persoonlijk meemaakte bij een club in Broek in Waterland. Het team JO13.1 van SDOB speelde op een prachtige zaterdagochtend tegen het team van DVC Buiksloot 13.1 (Nu weer Volewijckers) en als TJC leek het mij wel aardig deze wedstrijd te bekijken.

 

Dan kijk ik vooral ook naar de voorbereiding, de WU, de coachingsmomenten om trainers te observeren. Maar iets anders tijdens het spel viel mij op. Een trainer van de tegenpartij die nogal sterk en verbaal aanwezig was en zijn aanwijzingen gaf aan zijn spelers, spelers die bewust onnatuurlijk gedrag gingen vertonen, wellicht uit angst voor de trainer.

 

Even verderop zag ik een wat oudere man staan, kon een journalist zijn, maar zag hem de trainer van dit team filmen. Deze trainer bleek ook nog eens zijn zoon te zijn.

 

Ik dacht, ik ga toch eens praten met deze man waarom hij zijn zoon op video vastlegde en kwam met een simpele verklaring. "Mijn zoon is een prachtmens in omgang met ons en anderen. Alleen op het voetbalveld verandert zijn gedrag, er gaat een knop om, en dat is de reden dat ik dit wil vastleggen op video". Deze goedaardige man die mij vertelde zelf op hoog niveau te hebben gespeeld, zag dat zijn kleinzoon steeds meer met lood in zijn schoenen ging voetballen en zijn plezier afnam.

Ik bleef even bij hem staan en hij vervolgde zijn relaas. "Weet je waarom ik dit doe? Spelers van deze leeftijd moeten zelf het voetbal beleven, zoals ik dat zelf ook beleefd heb, vrijheid, blijheid, zelf keuzes maken en geen opgelegde instructies. Ik wil zien dat kinderen, dus ook mijn kleinzoon fouten mag maken waarop mijn zoon juist hierop negatief en luidruchtig corrigeerde. Fout dacht ik!

Iets wat in mijn ogen nutteloos was, omdat kinderen tegen hun natuur in gingen voetballen. Toen had ik het idee geopperd en aan de jeugdcommissie van DVC Buiksloot voorgelegd om deze video na de  dinsdag training mijn zoon te confronteren met zijn coaching en zijn gedrag. Bewegende beelden doen veel meer dan honderd woorden en ik wilde eigenlijk dat elke trainer op deze manier gefilmd werd om kinderen vrij baan te geven zichtzelf te ontwikkelen".

 

Helpen:

Ook kun je clubs hierin helpen om trainers op een andere manier naar het voetbal te laten kijken. En dan maakt het geen bal uit wie je filmt als het maar zichtbaar is dat hier een les uit getrokken kan worden.