· 

De UEFA onthult richtlijnen voor het koppen door jeugdspelers

Hoewel de belangrijkste bevindingen van onderzoek in opdracht van de UEFA aantonen dat jeugdspelers weinig worden blootgesteld aan headers, zijn de richtlijnen opgesteld in een voortdurend debat over de vraag of het leiden van een voetbal de hersenstructuren en -functie van spelers zou kunnen veranderen.

 

Als basisdocument voor nationale voetbalbonden, coaches en ouders, zijn de richtlijnen gericht op het beheren van de koers tijdens de training en het wedstrijdspel in de jeugdwedstrijd, en op wat te overwegen bij het leiden van oefeningen voor jeugdspelers. Aanbevelingen en advies worden gegeven over specifieke aspecten zoals balmaat en druk, de noodzaak van nekversterkende oefeningen en detectie van mogelijke hersenschudding symptomen.

 

De richtlijnen van de UEFA zijn er ook op gericht de ballast in het jeugdvoetbal te beperken tot een minimum dat nodig wordt geacht voor de promotie van het spel. Nationale verenigingen kunnen aanvullende regels uitvaardigen, maar moeten minimaal de UEFA-richtlijnen opnemen.

Lees ver bij UEFA.com