· 

Zomer van de Gezonde Jeugd van start

Topzomer voor alle kinderen in Nederland, ondanks coronamaatregelen

 

Vandaag werd in Amsterdam de landelijke aftrap gegeven voor de Zomer van de Gezonde Jeugd, gelijktijdig met de start van de zomervakantie voor regio Noord. Kinderburgemeester Ilias gaf in de rol van scheidsrechter het startsignaal van een potje voetbal tussen kinderen en danser/acteur Juvat Westendorp en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Gezamenlijk riepen zij iedereen op om zoveel mogelijk zomeractiviteiten voor de jeugd te organiseren en te delen via www.zomervandegezondejeugd.nl.

 

Vandaag werd de landelijke aftrap gegeven van de Zomer van de Gezonde
Jeugd door Juvat Westendorp, Erik Scherder (beide ambassadeurs van JOGG)
en verschillende kinderen waaronder de 11-jarige Amsterdamse
kinderburgemeester Ilias. Foto: Patrick van Katwijk.  

 

Uit een onderzoek in opdracht van JOGG blijkt dat de impact van de coronamaatregelen op kinderen groot is. Juist nu verdienen alle kinderen een zorgeloze en leuke zomervakantie in eigen land.

 

Onderzoek wijst uit: gevolgen coronamaatregelen groot voor jeugd

In de afgelopen maanden deed JOGG uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus voor kinderen en jongeren middels verschillende wetenschappelijke studies en observaties vanuit instanties. Dit resulteerde in het onderzoeksrapport ‘Impact coronamaatregelen op kinderen en jongeren’ door iresearch. Dit rapport bevestigt dat de directe en indirecte gevolgen van de coronacrisis voor kinderen enorm zijn. Zo is er meer stress, eenzaamheid en is de sociale ongelijkheid groter geworden. Vooral kwetsbare groepen ervaren meer negatieve gevolgen als leerachterstanden, slechtere mentale gezondheid en gewichtstoename.

 

Zomeractiviteiten stimuleren leefstijl en sociaal contact

Marjon Bachra, directeur van JOGG: “De coronacrisis heeft gevolgen voor ons allemaal, maar het is ontzettend belangrijk dat onze aandacht ook uitgaat naar de jeugd. Leuke, sociale activiteiten dragen bij aan het geluk van kinderen en resulteren in meer verbondenheid en samen spelen en bewegen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare gezinnen hard geraakt zijn. We mogen de kinderen van deze gezinnen niet uit het oog verliezen. Daarom onze oproep aan alle gemeenten om zoveel mogelijk activiteiten te organiseren.”