· 

Waar een "dorp" groot kan zijn in voetbaldaden

Iedereen zegt Ouderkerk "Is dat niet het dorp in de buurt van Amsterdam, Amstelveen? Ja dat is het, gelegen aan de rustieke Amstel met zijn talrijke restaurantjes en bekende Nederlanders. Een plaatsje met 8 duizend inwoners, meer niet.

Of zoals Wikipedia meldt: Een dorp in Nederland

Met de lokale trots sv Ouderkerk aan de rand van het "dorp"met 5 velden, waarvan 2 kunstgrasvelden en een moderne kantine, bestuursruimte, secretariaatsruimte en kleedkamerruimtes. Terwijl Ouderkerk ook nog andere sporten herbergt mag de club zich als grote club noemen met 1.250 leden. Iets wat velen zich afvragen, hoe kan dat nou? 

Ik moet ook eerlijk bekennen dat velen elkaar kennen, gezinnen die meerdere kinderen op het voetbal hebben zitten en bijna iedereen uit het "dorp" komt. Af en toe waait er eentje over uit Amstelveen, Abcoude of Amsterdam maar het merendeel komt uit de gemeente Ouder Amstel waartoe Ouderkerk behoort en daar is de club best trots op, een eigen identiteit.

Maar wel een club met ambitie waarbij vrijwel alle 1e teams hoofdklasse spelen, de 2e teams 1e klasse en de JO19.1 in de 4e divisie uitkomt.

Daarbij komt dat het vrouwen en meisjes voetbal enorm in opkomst is, nu het 1e team in de 3e klasse speelt en bovenaan stond voor de crisis begon en zou opstomen naar de 2e klasse. Ook het 1e elftal van de mannen speelt 3e klasse met als doelstelling naar de 2e klasse en het 2e teams zelfs reserve 1e klasse. Daarbij worden de talenten van de 19.1 ook toegevoegd in het O23 team van de Univé competitie waardoor spelers alvast kunnen wennen aan het mannenvoetbal.

 

Visie en Missie

Maar hoe komt het dat zo'n "dorps" club zulke stappen maakt. Het geheim zit in de opleiding denken we. Net als bij RKDES is sv Ouderkerk een echte opleidingsclub waarbij diverse spelers en speelsters bij een BVO terecht zijn gekomen.

De opleiding als levensader geschiedt geheel binnen de club waarbij de club een duidelijke visie en missie heeft vastgesteld. Duidelijk vastgelegd tijdens de ledenvergadering en waarbij jeugdtrainers op geselecteerd worden. Daarnaast heeft iedere leeftijdsgroep een TJC 'er, een praktijkbeleider, leeftijdscoordinatoren en diverse aanspreekpunten binnen diverse commissies. 

Elke maand zitten we bij elkaar om zelf Opleidingen binnen de club te verzorgen en boven het hele technische gedeelte heeft de club een Supervisor die het beleid handen en voeten geeft bij zowel RKDES als sv Ouderkerk.

 

Na al die jaren met elkaar in gesprek te gaan, uitdagingen aan te gaan is de club in beweging, willen meer mensen aanhaken en meedoen en een bepaalde functie vervullen. 

We denken dat de club de kant opgaat waar we met iedereen naar toe willen. 

 

Hoe doet jouw club dat?

 

Fijn weekend.

Marcel Wagenhuis