· 

Fans van Ajax even spelers van Telstar

Wie de beste club van Nederland is? ’Ajax, Ajax!’, schreeuwt het grootste deel van de deelnemertjes aan de Telstar Soccer Camps. ’Nee, PSV!’ ’Echt niet, Feyenoord.’ En Telstar dan? ,,Dat is ook een leuke club, hoor.’

 

Bijna tachtig jonge voetballers van tussen de zes en vijftien doen van maandag tot en met woensdag mee aan het soccercamp. Drie dagen lang trainen ze op het kunstgras in het Rabobank IJmond Stadion. Onder begeleiding van professionele trainers. Het gaat er fanatiek aan toe. ,,Kom op mannen, tempo maken. Nou, nou jongens, even opschieten”, roept trainer Marcel Wagenhuis uit volle borst. Hij houdt ze scherp.

 

Panna

 

De trainer houdt zijn pupillen strak, maar als iemand een goede passeerbeweging maakt of hard uithaalt op doel dan steekt hij twee duimen in de lucht. ,,Ja, een panna!”, roept hij uitgelaten wanneer de nummer 11 van zijn team een andere jongen door de benen speelt. ,,Geweldig!”

 

,,Ik begeleid meerdere voetbalkampen bij profclubs. Telstar is een mooie club met een stevige regionale binding. We doen vandaag ’skillgames’. De voetballers moeten de bal in een ton proberen te schieten of slalommen tussen pionnen door.

 

Wagenhuis bekijkt de voetbaltalenten serieus, want hij is ook scout voor de KNVB. ,,Zie je die jongen”, zegt hij, terwijl hij wijst naar een sterke verdediger. ,,Dat is een goede voetballer, die houd ik in de gaten.”

 

De jongen heet Brad van der Heijden, twaalf jaar oud en speler van de D1 van RKVV Velsen. ,,Het is de tweede keer dat ik meedoe aan dit kamp. Het is erg leuk. Vooral omdat je ook veel technieken kunt oefenen, zoals schieten en kappen.”

 

Meisjes

 

Verderop spelen iets jongere kinderen. Hanina de Naar (9) is een van de vier meisjes die meedoen aan het kamp. ,,Dat is niet erg hoor. Het is erg tof om hier bij Telstar te zijn.”

 

De kinderen dragen allemaal het maagdelijk witte shirt van Telstar. Toch zijn de meeste eigenlijk voor een andere club. ,,Ik ben voor Feyenoord, dat is de mooiste club”, zegt de negenjarige Olivier Wierstra. Job Ran (9) is voor PSV, ’want dat is gewoon een goeie club’. Bovendien speelt zijn held Luc de Jong daar ook. De andere kinderen beginnen in koor heel hard te roepen dat ze voor Ajax zijn.

 

Niemand noemt Telstar. Toch dragen ze de Witte Leeuwen een warm hart toe. ,,Ze hebben ook goede spelers. Als Ajax niet speelt, zijn we voor Telstar.”