Dit zijn de beste eredivisie-elftallen van de afgelopen 10 jaar

Amsterdam, 23 maart 2021 - Game-maker EA Sports heeft meer voetbalscouts in dienst dan alle eredivisieteams samen. Jaarlijks beoordelen zij de kwaliteiten van vele honderden spelers, voor de immens populaire FIFA-voetbalgame. Op basis van die beoordelingen berekende FLYERALARM, zelf mede-eigenaar van twee voetbalclubs in Duitsland en Oostenrijk, wat de beste eredivisie-elftallen van de afgelopen tien jaar waren.

 

Beste FIFA-teams en -spelers: niveau gaat omhoog Het is geen verrassing dat Ajax de afgelopen tien jaar over het beste spelersmateriaal beschikte, met een gemiddelde spelersbeoordeling van 82 op een schaal van 100. De top 5 bestaat verder uit PSV (80), Feyenoord (78), AZ (78) en FC Twente (77).

 

Verder werd specifiek gekeken welke clubs uitblinken in bepaalde vaardigheden. Hieruit blijkt: Ajax is ook het team met de beste schiet-, pass- en dribbelvaardigheden. Qua fysieke kracht scoren Feyenoord en Ajax beide het hoogst met een gemiddelde van 73. De sterkste verdediging is die van FC Twente (67), terwijl AZ gemiddeld het snelste team is, met een beoordeling van 78.

 

De internationals Hakim Ziyech (Marokko) en Dušan Tadić (Servië) zijn de beste voetballers die het afgelopen decennium op de Nederlandse velden te bewonderen waren. De best beoordeelde Nederlandse spelers zijn Steven Bergwijn (PSV) en Daley Blind (Ajax).

 

Het feit dat de best beoordeelde spelers recentelijk actief waren in Nederland (of nog zijn), is een indicatie dat het niveau van de top van het Nederlandse voetbal de laatste jaren omhoog is gegaan. Dit wordt nog eens onderstreept door de gemiddelde score van alle spelers uit dezelfde jaargang; deze is in tien jaar tijd met 6% gestegen.

 

Accurate beoordelingen Dat de EA-scouts nauwkeurig zijn in hun beoordelingen, is af te lezen aan de mate waarin de spelersstatistieken een voorbode zijn voor de ranglijst aan het einde van het seizoen.

 

Wat blijkt? Gemiddeld zit er slechts één positie verschil tussen de echte eredivisieranglijst, en de eindstand op basis van de beoordelingen uit de videogame. Opmerkelijk, want die beoordelingen worden jaarlijks vóór het begin van het seizoen al bepaald.

 

ADO Den Haag, RKC Waalwijk, FC Emmen, SC Cambuur en Heracles Almelo presteerden op het veld gemiddeld 2 plaatsen beter dan wat op basis van de spelersbeoordelingen kon worden verwacht. De trainers van deze clubs haalden dus blijkbaar het maximale uit het beschikbare spelersmateriaal. Dat geldt niet voor de coaches die bij NAC Breda, N.E.C. en FC Twente langs de lijn stonden. Bij deze clubs waren de verwachtingen van fans en scouts hoger dan de uiteindelijke prestaties.

 

Meer informatie over de Eredivisie-analyse, alle Teams van het Decennium per club en gegevens over specifieke clubs en spelers is te vinden op:

https://www.flyeralarm.com/lp/nl_nl/content/fifa-beoordeling