Doe mee en deel je oplossing voor het geboortemaandeffect

De KNVB besteedt de komende periode aandacht aan het geboortemaandeffect. In de vorige nieuwsbrief stond een artikel over de mate waarin het geboortemaandeffect aanwezig is in het Nederlandse jeugdvoetbal.

 

We willen op zoek naar mogelijke oplossingen en daarbij roepen we jullie hulp in. Als trainers en hoofden opleidingen kennen jullie de dagelijkse praktijk in het jeugdvoetbal als geen ander. Daarom roepen we jullie op om vanuit die expertise mee te denken en jullie oplossingen voor het geboortemaandeffect te delen.

 

 

 

Het geboortemaandeffect is een hardnekkig probleem binnen het jeugdvoetbal. Met het geboortemaandeffect bedoelen we het verschijnsel dat jeugdspelers geboren in het begin van het jaar vaker worden geselecteerd dan laatgeboren jeugdspelers. Het mag geen verrassing zijn dit effect ook aanwezig is in het Nederlands jeugdvoetbal.             

 

De afgelopen drie decennia is binnen allerlei verschillende jeugdsporten door onderzoekers aangetoond dat het geboortemaandeffect bestaat. Na deze dertig jaar is er nog steeds geen breed toepasbare oplossing gevonden voor dit probleem. Bron KNVB.nl