· 

Column: Als ze maar leut hebben

Beste ouders,

 

Ja dat vraagt iedereen zich wel eens af. Het is natuurlijk een verdomd leuk spel die wekelijks door kinderen, senioren, zowel meisjes als jongens wordt beoefend. Zoveel mensen zijn op zaterdag of zondag bezig hun of haar hobby uit te oefenen. Hoe leuk is dat, maar ook hoe gezellig is dat? Maar is dat de bedoeling van voetbal? Het moet vooral leuk en gezellig zijn. Hoor je veel om je heen, als ze maar leut hebben met elkaar. Als dat zo is, waarom gaan veel ouders dan zo op in een wedstrijd? Waarom weten ze alleen de negatieve zaken te benoemen? Het ging toch om de leut? Als ze het maar gezellig hebben? Ook bij de JO13.4 of JO17.2. Als het maar leuk is en vooral dat ze plezier hebben. Ja maar wat is plezier? Nou gewoon, het moet leuk zijn en vooral gezellig. Zo vaak hoor en zie je dat, onderwijl scheldend omdat jun kind niet doet wat gevraagd is om zeven uur ’s morgens voor de wedstrijd tijdens het ontbijt.

 

Leren

 

Kinderen willen heel graag trainen en leren voetballen, tenminste dat denken wij namelijk. Hoe vaak maak je niet mee, dat kinderen bij een club 3 keer per week mogen trainen. Is niet nodig, 2 keer in de week is genoeg als ze het maar gezellig en leut hebben. Nou ik zal je vertellen dat elk kind, hoe uniek ook, beter wil worden. Is dat erg? Nee natuurlijk niet. De KNVB leidt niet voor niets op? Wie leiden ze dan op? Vrijwillig kader en trainers om je kind nog beter te leren voetballen, iets wat ze graag willen. Maar als de ouders het kind niet kunnen brengen dan maar niet. Maar het kind wil zo graag. Of ze brengen het kind naar de training, met spoed uit die auto wanat ik moet nog de boodschappen halen bij de Appie Hein. Doordeweeks is de beleving ver te zoeken, kinderen trainen, willen beter worden, maar moeten “bijna” zelf zorgen dat ze op trainen komen maar op zaterdag mogen ze horen wat ze verkeerd doen.

 

Positiviteit

 

Laten we eens met ons allen postitief doen. we doen het voor de kinderen toch? Die staan centraal, die willen beter worden, meisjes en jongens, laten we dat allemaal positief benaderen en laat kinderen vooral fouten maken, want word je daar juist niet beter van? Oh ja we willen dat ook meer gaan aanhalen tijdens ons eventueel te organisren Pupillentrainers congres, omdat wij het voor het kind doen en nodigen zelfs ouders uit om te kijken naar deze grote presentatie en leren omdenken in dit proces. We zitten daar echt niet voor de leut en gezelligheid maar ook om jouw kind te helpen in hun of haar ontwikkeling. Vind je dat erg? Nee toch. Een leuk en gezellig weekend alvast.

 

Marcel Wagenhuis