Aantal voetbalclubs gaan laatbloeiers meer kansen geven

Meten van de 'biologische leeftijd' 

Hoe voorkom je dat bij de voetbaljeugd vooral de grootste en sterkste kinderen opvallen en de laatbloeiers nooit een reële kans krijgen? Clubs op alle niveaus breken zich daar al jaren het hoofd over. Er is nu een nieuw hulpmiddel dat als eerste werd ingevoerd in de jeugdafdelingen van profclubs en dat ook begint door te dringen in het amateurvoetbal: het meten van de 'biologische leeftijd' van kinderen.

 

Amateurclub Victoria in Hilversum experimenteert met tests en trainingen waarbij kinderen niet bij elkaar worden gezet op basis van het jaar waarin ze geboren zijn, maar op basis van hun biologische leeftijd. Dat kan betekenen dat een flink uit de kluiten gewassen 10-jarige meedoet met 11-jarigen, of dat een kleiner 11-jarig spelertje juist meetraint met de 10-jarigen.

 

Op die manier creëer je meer uitdagingen voor iedereen”, zegt Matthew Wheatley van Victoria. “De kleine en lichtere spelers, die normaal altijd moeten opboksen tegen fysiek sterkere leeftijdgenoten, kunnen opeens laten zien wat ze echt in huis hebben en pakken dan soms de leidersrol op. En ook bij de grotere kinderen, die gewend zijn om veel te doen op basis van kracht, worden weer heel andere vaardigheden aangesproken.”

Ppl bij onze scoutingsdagen kijken we naar de biologische leeftijd!

 

Lees verder bij de NOS