Overdracht van de Olympisch vlag aan Frankrijk in aanloop naar Parijs 2024

Frankrijk is officieel het trotse gastland van de komende Olympische Zomerspelen en Paralympische Spelen (de Spelen van de 33e Olympiade) en heeft gisteren tijdens de schitterende slotceremonie de vlag in ontvangst genomen van Tokio. Parijs 2024, dat precies 100 jaar na de laatste Franse Zomerspelen plaatsvindt, wordt het grootste evenement dat ooit in het land is georganiseerd en loopt van vrijdag 26 juli tot en met zondag 11 augustus 2024.

 

Het belooft een inclusief, interactief en duurzaam sportfeest te worden: de eerste volledig genderevenwichtige en koolstofneutrale Olympische Spelen, waarbij er voor het eerst evenementen worden georganiseerd waaraan het grote publiek kan deelnemen.

 

Voortbouwend op het succes van het evenement in Japan en na vele maanden van afstand en beperkingen wil Frankrijk de wereld versteld doen staan met vernieuwde Olympische Spelen die aansluiten op de aspiraties van de jongere generatie. Naast skateboarden, klimmen en surfen, die in Tokio hun Olympische debuut maakten, wordt in Parijs een nieuwe dynamische sport aan het programma toegevoegd: breaking, een competitieve vorm van breakdance. Hiermee komt het aantal officiële Olympische sporten op 32.

 

Voor meer verbinding en om de Spelen met zoveel mogelijk mensen te delen, wordt voor het eerst in de Olympische geschiedenis een openbare versie van de marathon en het wielrennen georganiseerd, waarbij het publiek in de voetsporen van de atleten kan treden op dezelfde dag en op hetzelfde parcours als de medaillewedstrijden. Ook het concept van de ceremonie wordt vernieuwd, met festiviteiten in de openbare ruimte onder de mensen in plaats van in één stadion.

 

Parijs 2024 zal ook creativiteit en inclusiviteit laten zien voor wat betreft de locaties: naast de traditionele sportlocaties van Parijs zullen ook prachtige monumenten, steden in andere delen van Frankrijk en de Overzeese Gebiedsdelen de revue passeren. Sport en erfgoed worden op onverwachte manieren met elkaar gecombineerd: bereid je voor op beachvolleybal aan de voet van de Eiffeltoren, boogschieten tegen Les Invalides, BMX freestyle op de Place de la Concorde, taekwondo in het Grand Palais en paardensport in het kasteel van Versailles. De voetbalwedstrijden zullen plaatsvinden in de steden Nantes, Bordeaux, Lyon, Nice en Marseille – in de laatste ook zeilen – en op het eiland Tahiti in Frans-Polynesië zal het surfen zijn Olympische debuut maken.

 

Het worden milieuvriendelijke Spelen, waarbij voor 95% van de behoeften gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur en alleen faciliteiten worden gebouwd die de plaatselijke bevolking nodig heeft. Hiermee wordt de koolstofvoetafdruk van Parijs 2024 de helft kleiner dan die van eerdere Spelen in Frankrijk.

 

De Olympische mascotte zal in het najaar van 2022 worden bekendgemaakt en in 2023 zullen 13,5 miljoen tickets in de verkoop gaan.