· 

Michael van Praag over het bestrijden van discriminatie in de sport - zondag 26 september

Op zondag 26 september verzorgt Michael van Praag de jaarlijkse Beschermerslezing in Nationaal Monument Kamp Vught. Van Praag is vooral bekend vanwege zijn lange loopbaan in de voetbalwereld, als voorzitter van Ajax en de KNVB, bestuurslid van de UEFA en nu de Nederlandse Sportraad. Hij voelt zich ook verbonden met het verhaal van Kamp Vught. Van Praag heeft zich altijd sterk gemaakt om discriminatie in de sport tegen te gaan. Tijden zijn lezing zal hij mede op basis van zijn eigen ervaringen in de afgelopen decennia ingaan op het tegengaan van discriminatie.

 

De veertiende Beschermerslezing is alleen toegankelijk voor genodigden; het museum is gesloten op zondag 26 september. Journalist Theo Verbruggen (tevens bestuurslid van de stichting Beschermers) gaat aansluitend op de lezing met Van Praag in gesprek. Hierbij sluiten Wouter van der Steen (keeper FC Den Bosch), oud-hockeyster Minke Booij en Joram van der Hoeven van de Anne Frank Stichting aan.

 

Familiegeschiedenis

 

Naast zijn visie op de oorzaken en het bestrijden van discriminatie in de sport zal Van Praag (1947) ingaan op zijn eigen familiegeschiedenis. Zijn vader Jaap was joods en was tijdens de bezetting ondergedoken. Zijn niet-joodse vrouw hoefde niet onder te duiken. Na de oorlog bleken zijn ouders en zus in Auschwitz omgekomen te zijn, zijn vrouw was bij een andere man en de grammafoonzaak was overgenomen door een ander. In een interview zei Michael van Praag hierover: “Mijn vader heeft na de bevrijding nooit meer over de oorlog gesproken. Wij deden thuis ook niet aan de Joodse gebruiken. Mijn vader wilde niet. Hij wilde er niets meer mee te maken hebben. Het was pure angst.” Na de oorlog leerde zijn vader de moeder van Michael kennen, met wie hij hertrouwde.

 

Stichting Beschermers

 

Sinds 2008 waren o.a. Katrin Himmler, Frits Bolkestein, Frans Timmermans, James Kennedy, Jaap de Hoop Scheffer, Abram de Swaan, Frank Westerman en Monika Sie sprekers tijdens de jaarlijkse Beschermerslezing. De stichting is in 2007 opgericht om extra inkomsten te genereren en zo de financiële basis van Nationaal Monument Kamp Vught te versterken. De stichting wil de bewustwording van jongeren vergroten over onderwerpen als mensenrechten, tolerantie en vrijheid. Tientallen bedrijven en particulieren ondersteunen met hun bijdragen de activiteiten van het herinneringscentrum.