· 

Alles wat je van ver haalt, is dat wel zo lekker?

Zo de transferdeadline is voorbij. De ene na de andere vetrekt van de 3e of 4e divisie Engeland naar een club in een ander land, of een afgedankte speler die in feite in Italië is afgeschreven naar een 2e klasse club ergens in het buitenland. De huurdeals vliegen je om de oren en voor 80 a 90% weet je al dat de meeste deals niet worden omgezet in verkoop of wat daarvoor doorgaat. Velen gaan na de huurdeal alweer terug want het is toch niet wat ze ervan verwacht hadden.

 

Wat is er mis met amateurspelers?

Dat hele Voetbalprimeur staat er vol mee, en van spelers waar we nog nooit van gehoord hebben mogen van club veranderen. Met alle gevolgen van dien voor die spelers die via de amateurs best een hogere stap kunnen maken.

Maar geen mens die daar naar omkijkt laat staan wat er vanuit de jeugd doorstroomt naar een 1e team. Uiteraard zijn daar wel mooie voorbeelden van waarbij jeugspelers wel die kans krijgen. Maar die zijn op de vingers van één hand te tellen. Maar bij sommige clubs zie je complete onbeduidende spelers in een 1e staan als vreemdelingen legioen en vragen ons af kan het een onsje minder zijn en waarom worden aan talenten waar veel in wordt geinvesteerd niet de kans gegegeven.

 

Geld

Of gaat het echt alleen om dat geld. Geld maakt zoveel kapot als je ziet dat Barcelona Dembélé niet aan de straatstenen kwijt kan en de complete 140 miljoen die ze ooit geinversteerd hebben zien verdampen tot 0 euro omdat hij zo uit zijn contract loopt. 

 

Jeugd

Veel jeugdspelers worden te vroeg gescout en gek gemaakt terwijl diezelfde jeugdspeler ook bij zijn eigen club verder kan ontwikkelen. Bij 5, 6, 7 jaar worden de kinderen al gek gemaakt en denken we zelfs dat het beter is nog verder te ontwikkelen bij de eigen club of als de ambities hoger liggen eens uit te proberen bij een hoger spelend team waarvan je weet dat het beleid klopt. Een exceptioneel talent wordt er heus wel uitgepikt door een BVO. Dat zien wij ook. Maar dat is slechts voor een paar weggelegd.   

We hopen dan ook dat juist bij de onderbouw de beste trainers worden aangenomen. Wellicht dat clubs meer hun beleid hierop kunnen richten. En wat minder geld uitgeven aan diverse hoofdtrainers.

Nog inmer praten we over selectieteams terwijl we denken dat selectie voor jonge kinderen nog niet speelt en zeker niet bij de jongste kinderen, maar dat de volwassenen dit etiket opgeplakt willen hebben. Hoe leuk is het om te pronken met je kind in het 1e jeugdteam dan met een kind in het 2e team? Alle kinderen doen er toe, ongeacht jongen of meisje, kleur, ras, religie of wat dan ook.

 

We helpen zelf ook kinderen die te laag voetballen, naar een hoger team om zich verder te ontwikkelen en zien ook dat spelers op overklaarbare wijze te laag spelen, niet beter worden en helpen naar betere voetbalomgeving waar hij of zij zich verder kunnen ontwikkelen. We hebben zat spelers gezien die te laag speelden, wilden stoppen met voetballen en we ze helpen naar hun eigen topniveau. Kost wel tijd maar geeft voldoening indien de betreffende speler het plezier heeft teruggevonden.

Wat Overmars ook aangaf is dat we meer eigen jongens in Nederland de kans moeten geven bij Nederlandse Clubs te voetballen en dat er een soort regelement, indien dat mag, moet komen waarbij vooral Engelse clubs ver van Nederlandse talenten weggehouden moeten worden. De selecties in Engeland zijn zo groot dat elk talent uit Nederland gewoon niet meer aan voetballen toekomt. Gewoon om te hebben en als handelswaar. 

 

Te triest voor woorden.

 

Fine dag verder.  Marcel