'Nooit iets doen op de normen van een ander'

In februari 2007 reisden Jan Luitzen en Mik Schots af naar Barcelona voor een ruim tweeënhalf uur durend gesprek met Johan Cruijff. Frank en vrij pratend ging de voetballegende geen onderwerp uit de weg. Een deel van het materiaal gebruikten de interviewers vervolgens voor hun biografie Wie is Johan Cruijff, maar de integrale tekst van het openhartige gesprek bleef ongepubliceerd.

 

Tot nu, want de 75ste geboortedag van Johan Cruijff op 25 april 2022 vormt de perfecte aanleiding het alsnog in boekvorm te laten verschijnen. In het gesprek laat Cruijff op zijn eigen onnavolgbare wijze, associatief redenerend, zijn licht schijnen over allerlei grote, nog steeds actuele voetbal- en privékwesties. Onderwerpen als ‘Motiverende rancune’, ‘Echtelijke liefde’,

‘Onvervuld bondscoachschap’ en ‘Onbetrouwbare judassen’ komen aan bod.

 

Daarnaast reflecteren Luitzen en Schots ‘met de kennis van nu’ op zijn woorden en vertellen ze onthullende en hilarische verhalen over de obstakels en ervaringen die ze ondervonden tijdens het schrijf- en interviewproces en hun twee reizen naar Barcelona.

 

Kortom, een must-read voor alle Cruijff-liefhebbers.

 

Jan Luitzen (1960) is sporthistoricus en taalkundige. Hij publiceerde romans, sport(woorden) boeken en artikelen. Mik Schots (1959) is psycholoog en schrijver. Hij publiceerde sportboeken en artikelen. Samen schreven ze onder andere Tovenaars in Oranje (2004), Zonder een doel kun je niet scoren (2005), Wie is Johan Cruijff (2007) en Oranje magie (2010).