· 

SC HEERENVEEN DOET WEGWERPWATERFLESSEN IN DE BAN

De Friese club gaat de strijd aan met plasticvervuiling als onderdeel na duurzame voorzet van selectiespeler Siem de Jong. ‘Wegwerpwaterflessen? Niet voor ons’ is het nieuwe motto van sc Heerenveen. Alle spelers en trainers van het eerste elftal drinken voortaan kraanwater uit herbruikbare Dopper-flessen en ook in het spelersrestaurant is geen wegwerpwaterfles meer te zien. De voetbalclub is de eerste in de Eredivisie die zich aansluit bij de Dopper Wave, een internationale beweging gestart door de Haarlemse sociale onderneming - Dopper - in de strijd tegen plasticvervuiling.

 

Verantwoordelijkheid nemen

 

Het idee om met Dopper in zee te gaan begon bij middenvelder Siem de Jong voor wie duurzaamheid een belangrijk thema is. Als vader van twee jonge kinderen denkt hij regelmatig na over hoe de wereld eruit zal zien als zij groot zijn. “Het is niet zo dat ik alles goed doe en overal het antwoord op heb, maar ik probeer er wel bewust mee bezig te zijn”, aldus De Jong.

 

De Jong, zelf al onderdeel van de Dopper Wave, stelde voor dat de club zich ook zou aansluiten. Het bestuur reageerde positief. Technisch manager Ferry de Haan: “Als we door het gebruik van Dopper-flessen het gebruik van plastic wegwerpwaterflessen structureel kunnen terugbrengen, dan moeten we dat doen. Ik denk dat het meer dan wenselijk is in deze tijd dat wij als club onze verantwoordelijkheid nemen in het kader van duurzaamheid.”

 

Golf van verandering

 

Virginia Yanquilevich, CEO Dopper: “sc Heerenveen laat zien dat kleine, dagelijkse handelingen grote verandering kunnen voortbrengen. Door simpelweg te kiezen voor een herbruikbare waterfles, bespaart de selectie 7.500 wegwerpflessen per jaar. Ik kijk ernaar uit om te zien hoeveel anderen – zowel clubs als fans, en misschien zelfs de KNVB – deze duurzame koplopers zullen inspireren om zich ook aan te sluiten bij de Wave.”

 

Sc Heerenveen roept andere voetbalclubs op om hun voorbeeld te volgen en plasticvervuiling buitenspel te zetten.