Waarom kan en mag iedereen (jeugd) voetbaltraining geven?

Het merkwaardige van het amateurvoetbal is dat iedereen zo maar trainer kan worden van een jeugdteam. Diploma’s? Nee, heb je niet nodig. Zelf kunnen voetballen? Hoeft niet. Goed om kunnen gaan met kinderen? Geen vereiste. Het voor kunnen doen of iets uit kunnen leggen? Nee. Positief coachen? Geen mens die er om maalt!

 

Staalhard komt het er op neer dat in de amateuristische tak van de voetbalwereld er vaak geen enkele eis wordt gesteld aan een jeugdtrainer. Heb jij zin en tijd? Oke, mag jij het doen. Zijn wij er vanaf.

 

Dat is het gemakzuchtige uitgangspunt bij veel clubs en ouders. En dan kun je wel eens behoorlijk veel pech hebben als enthousiaste jeugdvoetballer die niet kan wachten op zijn eerste training en wedstrijd. Lees hier verder