Talkshow vanuit passie en uiterste zorg voor jongens en meidenvoetbal

Ja je kunt een online magazine maken echter een aantal jaren terug hadden we een zeer mooi interview over de nieuwe voetbalvormen van de KNVB met oa. oud docent KNVB Hans van Kasteren en Michael Buskermolen(Mr. AZ)

 

Echter de maatschappij verandert snel en het zichtbaar maken van mensen die goede verhalen vertellen worden steeds belangrijker.

 

Het kon beter, het moest anders, wilde Nederland een vooraanstaande rol in het internationale voetbal blijven spelen. Al ruim voordat het masterplan ‘Winnaars van morgen’ van voetbalbond KNVB werd ontwikkeld, maakte Marcel Wagenhuis zich met enkele rasechte voetballiefhebbers druk om de toekomst van het Nederlandse voetbal. En zegt hij met vol elan: "ik zie zoveel onrecht in vele takken van het voetbal, bij de jongens en de meiden dat ik wel eens denk, zal hier ooit een verandering in optreden?"

En die bezorgdheid, voortgekomen uit passie, zal blijven en is nu uitgemond in de talkshow Voetbal Totaal TV die binnenkort zijn beslag moet krijgen.

 

“Wij zijn al jaren bezig.” Het zijn de woorden waarmee Marcel Wagenhuis van wal steekt, om uit te leggen hoe het zo gekomen is. De meervoudsvorm slaat vooral op de gedeelde liefde met Hans van Kasteren voor voetbal in het algemeen en jeugdvoetbal en het opleiden van talent in het bijzonder. Van Kasteren is oud-docent van de KNVB, werkte onder de grote Louis van Gaal bij AZ in Alkmaar en was regiocoach in Amsterdam en omgeving. “En hij is ook mijn docent bij de trainersopleiding geweest. We doen veel dingen samen.”

"Sinds de periode dat ik mij bezig hield met de scouting en het meiden voetbal zie je veel onrecht. Hoe kan het dat spelers maar ook speelsters die een groot talent hebben niet zijn opgemerkt, gewoon onterecht in een te laag team spelen en geen kansen meer krijgen."

"Ook bij meiden is discriminatie een punt van discussie aangezien meiden nog steeds niet voor vol worden aangezien maar worden weggezet als bijzaak. Speelsters die zelfs beter zijn dan menig jongen worden bewust weggezet bij 2e of 3e jeugdteams terwijl ze makkelijk in een 1e jeugdteam bij de jongens kunnen spelen."

Dit zijn onderwerpen die mij aan het hart gaan en beter zijn te verwoorden in een Talkshow dan in een online magazine.

 

Wagenhuis kwam tot het ontwerp van een talkshow, onder leiding van voormalig NOS-verslaggever Henny Rückert en aanvankelijk nog Studio Jeugd Voetbal geheten. “Maar die naam hebben we veranderd in Voetbal Totaal TV. Dat kwam door verschillende gesprekken met andere partijen, die wel wilden participeren. Dan was het bijvoorbeeld ook leuk om over gezonde voeding te praten en met die nieuwe naam kon je hele lading dekken.”

"Met ons scoutingsteam, waar we een app groep gevormd hebben kwamen we vaak to de conclusie of er zo goed wordt gescout bij de BVO's en zien we vaak jonge spelers voorbij komen waarvan we zeggen hoe kan in hemelsnaam deze speler niet bekeken is? En hoe komen we van ouders af die hun kroost pushen bij een BVO? Is de vraag of ouders graag willen of het kind zelf? Of kunnen we kinderen niet op wat latere leeftijd scouten en eerst laten ontwikkelen bij de eigen club? In dit programma willen we hieraan ook aandacht besteden, zegt Wagenhuis."