Bijltjesperiode...mag ik blijven of moet ik weg. Dramatische periode voor kinderen

“We kregen een nietszeggende e-mail dat onze zoon niet goed genoeg was voor het volgende team.” April/mei is bijltjesperiode in het jeugdvoetbal en dat betekent voor heel wat jonge spelertjes een bitter einde van hun grote voetbaldroom. De boodschap dat het verhaal bij de ploeg eindigt, is geen eenvoudige om mee te delen. Is er een methode om dit anders op te lossen?

 

De maand april/mei is genaderd en dit betekent dat de eind evaluaties van de spelers reeds hebben plaats gevonden. Dit is geen gemakkelijke opdracht, maar bij voetbal op landelijk niveau hoort dit er bij. Rekening houdend met de voorbije ontwikkelingsgesprekken, de instroom van nieuwe spelers en om iedereen voldoende speelminuten te kunnen aanbieden, werd beslist dat het voor uw zoon niet mogelijk is om de stap naar het volgende team te maken. Maar veel clubs weten de ouders met een gortdroge mail mede te delen met alle gevolgen van dien. Zo kwamen we een mail tegen: helaas moeten we je mededelen dat je bent afgevallen. Maar we houden je in de gaten. 1 ding kunnen we je mededelen, er wordt niks meer in de gaten gehouden. ze zijn je kwijt en ze komen nooit meer kijken, of vrijwel nooit. Er zijn meer nieuwe spelers die bekeken moeten worden.

 

Tja je zal het maar horen, of lezen per mail dat je kind niet goed genoeg is...en dan is de wereld te klein. Zelfvertrouwen is weg, nergens zin meer in hebben, zelfs kinderen met zelfmoordneigingen. Of gewoon stoppen met voetbal en talent verloren en we mogen het eerlijk zeggen...te vaak gebeurd dat kinderen stoppen.

 

Advies

Waar blijft het advies waar en wat kinderen kunnen verbeteren, waaraan ze kunnen werken. Overleggen met de trainer, met ouders erbij en vertel ze waarom een kind afvalt en wellicht later een kans verdient. Ook zouden we adviseren om gesprekken te voeren met een ervaren pedagoog erbij die weet hoe je met kinderen moet omgaan. 

 

De voetbalwereld is kei en keihard, maar moet het echt zo hard?

Wie heeft advies? Wie heeft dat ook meegemaakt?