Wanneer zetten we de ouders op afstand bij minimaal de JO8 en JO9?

Zetten we de ouders op afstand bij de JO9 en jonger?

 

Starten we komend seizoen een competitie in het JO9-voetbal waarbij er geen scheidsrechter meer is om het spel te leiden en waarbij de ouders op minimaal 20 meter afstand moeten staan.

Zo willen we bereiken dat kinderen in twee klassen bij de JO9 en JO8  (7 en 8 jaar oud) "het spel teruggeven aan de kinderen"

 

De proef heet "het spel is voor de kinderen"en behelst behalve de afstand en geen scheidsrechter ook dat de coaches terughoudend moeten zijn met het geven van aanwijzingen. Coaches moeten zich vooral beperken tot het geven van complimenten en het troosten en motiveren van kinderen.

 

Starten we daarme in het komende seizoen? Is een reactie op het immer commentaar langs de lijn tegen scheidsrechters, spelers en kader.  Regelmatig zijn wedstrijden hierdoor gestaakt waarbij kinderen het plezier hebben verloren door het gedrag van de ouderen.

 

Duitsland

 

In Duitsland speelt de gehele jongste jeugd al in deze vorm en de afgelopen jaren zijn er ook in Nederland proeven mee geweest. De resultaten waren positief: kinderen voelen zich vrijer op het veld omdat ze minder met hun ouders bezig zijn. 

 

De vraag is krijg je dit voor elkaar of zijn er clubs die het al ingevoerd hebben? De scheidsrechter is wel inmiidels door de KNVB afgeschaft.