· 

Column: Jan Dirk van der Zee: 3 mooie ontwikkelingen in het amateurvoetbal

De nasibal was heet, toen CDA’ers vorige week hun plan ontvouwden voor de invoering van een minimumleeftijd voor fastfood. Het woord ‘betuttelend’ viel op Twitter het meest. Toch bevatte het rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA niet louter gebakken lucht. Sterker nog; met een aantal gezichtspunten kun je het moeilijk oneens zijn.

 

Denk aan het stoppen met reclame voor ongezond voedsel en het appèl dat werd gedaan op de overheid om ervoor te zorgen dat pizza’s, chips en megazakken snoep, niet voor een habbekrats in de supermarkt liggen.

 

Toch is het gerommel in de marge, als we geen oplossing weten te bedenken tegen de grootste gezondheidskwestie van deze tijd: gebrek aan beweging van mensen. Zeker bij jongeren, die steeds vaker niet aan sport doen en te dik zijn. Er zal naar manieren gezocht moeten worden om deze jongens en meiden tot sporten te verleiden. Een opgave die de KNVB vier jaar geleden tot strategisch speerpunt heeft gemaakt: hoe trekken we nieuwe spelers aan en zorgen we ervoor dat er in het voetbal minder jeugdspelers afhaken?

 

Het was voor ons reden grootschalig onderzoek te doen naar de behoeften bij jongeren. Want wat verwachten zij van het voetbal en van het seizoen? Drie wensen kwamen daar steevast uit naar voren: een gelijkwaardige competitie (geen wedstrijden meer van 10-0), het verlangen naar een inspirerende trainer en het kunnen voetballen met vrienden. Bij de meiden werden daar nog twee andere wensen aan toegevoegd: een team dat matcht met hun eigen ambities en samen met leeftijdsgenoten kunnen spelen.

 

Op basis van al die inzichten, lanceren we met ingang van het nieuwe voetbalseizoen drie belangrijke aanpassingen:

 

Voor meiden onder 13 t/m 20 jaar vernieuwd competitieaanbod

 

Vanaf seizoen 2022/23 voetballen de junioren bij de vrouwen in minimaal 24 speelronden zo veel mogelijk in hun eigen leeftijdscategorie. Ook wordt een A- en een B-categorie ingevoerd. In de A-categorie spelen de teams standaard 11 tegen 11. In de B-categorie is de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen

 

Drie fasen voetbal in groot deel jeugdcompetities

 

Om gelijkwaardige competities te bevorderen, introduceren we het drie fasen voetbal bij een groot deel van de juniorencompetities. Zo gaan de JO13 t/m JO19 vanaf de hoofdklasse en lager in deze nieuwe opzet spelen. Met tot de herfstvakantie bekervoetbal in een poule van 6 teams (eerste fase), tussen de herfst- en kerstvakantie een korte wedstrijdreeks (tweede fase) en tot de zomerstop een lange serie wedstrijden (derde fase).

 

7 X 7 voetbal voor 18 jaar en ouder

 

Het steeds populairder wordende 7x7 voetbal wordt ingevoerd voor de doelgroep 18 t/m 34 jaar, zodat je in het weekend met je vrienden kunt blijven voetballen. Lachen en bewegen tegelijk.

 

Gezonder ga je het niet krijgen.