· 

COLUMN JAN DIRK VAN DER ZEE: NOPPEN EN NOSTALGIE...1. Ingooien wordt intrappen...2....

al het voetbal in 2050 nog op eenzelfde manier worden gespeeld als in 2022? Of spelen onze (klein)kinderen het dan anders? Met nieuwe regels?

 

Het zijn vragen over de toekomst van onze sport, die centraal staan in de presentatie van KNVB-collega’s Gijs de Jong en Sjors Brouwer. Onlangs hebben zij de UEFA en de FIFA bijgepraat over spelregelwijzigingen, die sinds 2017 in Nederland worden getest in het amateurvoetbal en in toernooivorm bij de beloftenelftallen van betaald voetbalorganisaties. Veranderingen die het spel sneller, sportiever, eerlijker en attractiever moeten maken. Doel is het bewerkstelligen van een pilot voor de Keuken Kampioen Divisie in het seizoen 2023/’24. Hierin zullen, in overleg met de clubs en de International Football Association Board (IFAB), de volgende aanpassingen worden beproefd:

 

1. Ingooien wordt intrappen

 

Is de bal over de zijlijn, dan mag je deze voortaan inschieten of indribbelen. Datzelfde geldt voor de aftrap, een hoekschop of doeltrap. Allemaal handelingen die bij een wedstrijd in de huidige opzet minstens een kwartier speeltijd innemen.

 

2. Dribbelen bij een vrije trap

 

Gemiddeld gaat per wedstrijd bijna 11 procent van de speeltijd verloren aan het nemen van vrije trappen. Door die onderbrekingen wordt de snelheid uit het spel gehaald, maar ook voeding gegeven aan een van de grootste ergernissen bij toeschouwers en spelers: tijdrekken. Dat wordt grotendeels vermeden met de zelfpass, waarmee je meteen mag doordribbelen nadat de bal door de scheids is stilgelegd.

 

3. Tijdstraf

 

Een andere grote ergernis in het voetbal is het gedoe om gele en rode kaarten. Waarbij geel een imagoprobleem heeft, omdat je de eerste kaart nu voor lief neemt, vanwege het ontbreken van een directe consequentie. Met de 5 minuten-straf is dat verleden tijd.

 

4. Onbeperkt wisselen

 

Ook deze maatregel levert meer snelheid en spektakel op, want je mag ongelimiteerd spelers wisselen met zogeheten ‘vliegende wissels’, wat betekent dat het spel niet meer wordt stilgelegd.

 

5. Zuivere speeltijd

 

In 2020 bestond een gemiddelde Champions League-wedstrijd uit een krappe 60 minuten zuivere speeltijd. Bij deze nieuwe spelregels worden voetbalwedstrijden ingekort tot twee keer 30 minuten.

 

Romanticus versus liefhebber Maar toch, als je in het voetbal met dit soort ideeën aankomt en wilt vernieuwen, dan krijg je te maken met twee soorten fans: de voetbalromanticus, die het liefst alles bij het oude laat en wordt geleid door nostalgie en sentiment, en de voetballiefhebber, die openstaat voor veranderingen om het spel aantrekkelijker en eerlijker te maken.

 

Vooral de voetbalromanticus is herkenbaar in de UEFA en de FIFA, waarvan bekend is, dat ze bij veranderingen de neiging hebben om met de hakken in het zand te gaan. Daarom zal er nog behoorlijk moeten worden gelobbyd, eer de pilot in de Keuken Kampioen Divisie van start kan gaan.

 

Lees verder bij KNVB.nl