Lezersvraag: Kind wil stoppen met (team)sport

Kind 11 jaar, doet al 4 jaar aan een voetbal, traint nu 3 keer in de week en speelt daarnaast nog een wedstrijd, wil stoppen met voetbal. Hij vind het niet meer leuk. Voorheen was het spelelement het voornaamste in de trainingen, maar nu hij ouder wordt wordt er meer op conditie getraind, en dat vind hij dus saai (wat ik overigens volledig begrijp, maar om beter te worden, hoort dat er wel bij).

 

Daarbij is het een teamsport en heeft hij moeite met een aantal teamgenoten die al flink aan het pubereen en uitproberen zijn. De trainer geeft ook meer straf (aan het hele team), omdat er een aantal teamgenoten niet luisteren: wat weer leidt tot meer conditietraining. (Dat is straf, want dat vinden ze saai). Kortom: zonde dat zo het plezier in de sport vergald wordt, en hij overweegt dus om ermee te stoppen. Wat is wijsheid ?

We gaan ook praten met de trainer hoor, maar dit blijft maar terugkomen. Ik vind het ook niet er als hij zou stoppen, maar dan mist hij wel het leuke spelletje en een hoop sociale contacten, waar ik wel alternatieen voor wil vinden, want het is al een einzelganger en hij vindt het al moeilijk om aansluiting te vinden, en dat vindt hij zelf al vervelend. Tips, iemand ? Een schaakclub of zo ? Het is een stille, introverte jongen. Dus ik snap op zich ook wel dat hij deze teamsport niet meer zo leuk vindt. Maar ik vind het zo jammer, ook voor hem, omdat hij het spelletje zelf wel leuk vindt.