Langzamerhand ga je veel scouts leren kennen...maar wat verdient een scout?

Je kent ze wel, de grote spelers die inmiddels via de grote clubs naar het buitenland zijn. Zelf ervaren dat je talent vanuit jouw regio mag scouten en uiteindelijk een hele zaterdag moet opofferen om meerdere wedstrijden te bezoeken. En uiteraard rapportages maken. 

In feite best gek als je een hele dag op pad bent, overigens zelf de keuze gemaakt, maar later lees je dat de bewuste speler een contract heeft getekend bij een BVO en jij voor een km vergoeding dit talent herkend hebt, gezien hebt en het scouten van een speler betekent niet dat je één keer naar iemand gaat kijken. Je moet kijken hoe constant hij is, naar zijn potentie, zijn karakter, zijn kwaliteiten en zijn persoonlijkheid. Dat kan je niet in één wedstrijd zien, je moet een speler volgen. 

Dus na diverse momenten dat je gaat kijken is er uiteindelijk een beoordeling of een speler is aangenomen of niet. In al dat werk gaat veel uren zitten. Op zich niet erg uiteraard maar degene die er later aan gaan verdienen zijn de zaakwaarnemers. Scouts die profs en beloften scouten die ontvangen een salaris van een BVO. Zie je talent bij de amateurs dan heb je één keer per seizoen een soort van vrijwilligers bijeenkomst en dat was het dan. Inmiddels speelt de door jou gescoute speler voor een dik salaris in het buitenland. Maar jij hebt immers je km vergoeding al gehad. De vraag blijft is dat een eerlijk proces? Kunnen we niet beter een verdienmodel bedenken waardoor scouts een honorering krijgen en nog gemotiveerder op zoek gaan naar  talenten die er lopen bij de amateurclubs.

 

We denken dat het anders kan en op zoek zijn naar modellen!