De Fair Play ouder? In Belgie zijn ze al begonnen

Hockey was de 1e sport die het introduceerde bij verenigingen. Voetbal gaat hiermee nu ook aan de slag

 

De laatste jaren hebben we opgemerkt dat waarden en normen in onze huidige samenleving onder zware druk komen te staan. Alsmaar meer zien we agressief ongepast gedrag van toeschouwers/ouders langs de zijlijn van het voetbalveld. Om deze waarden van fair play en respect te handhaven rond het veld wensen we in samenwerking met de de bond  het Fair Play Ouder project te lanceren. Door het aanstellen van een Fair Play Ouder per jeugdploeg, die de rol van bemiddelaar rond het veld op zich neemt, betrekken we de ouders zelf en bevorderen we de samenwerking tussen ouders van de thuisploeg en ouders van de bezoekersploeg met eenzelfde doel, het agressief gedrag van toeschouwers/ouders langs de zijlijn verhinderen.

 

Het project is zo opgesteld dat het eenvoudig te implementeren is binnen de jeugdopleiding

1. Aanstelling van een Fair Play Ouder verantwoordelijke, die door de bond een korte opleiding krijgt + nodige materiaal (armbanden, brochures)

2. De Fair Play ouder verantwoordelijke stelt per jeugdploeg een Fair Play Ouder aan. Via een summiere opleiding en een informatieve brochure worden ze wegwijs gemaakt in het project.

 

3. Bij elke thuiswedstrijd van deze deelnemende teams wordt de Fair Play Ouder van de thuisploeg uitgenodigd om een ouder te «rekruteren» om deze rol op zich te nemen in het bezoekersteam. Beide dragen een opvallende Fair Play armband, om aan de toeschouwers rond het veld te laten weten dat zij samen:

- een gunstig klimaat en wederzijds respect aanmoedigen tijdens jeugdwedstrijden.

- agressief gedrag van toeschouwers / ouders aan de rand van het veld temperen.

- ouders verantwoordelijk stellen voor hun gedrag tegenover scheidsrechters en coaches.

Bron Hockey en voetbal