DEBAT OVER MISSTANDEN WK QATAR EERSTE COMPENSATIEFONDS TER WERELD VOOR SLACHTOFFERS EEN FEIT

ZEIST 25 september 2022 – Gisteren is het eerste compensatiefonds voor slachtoffers van het WK voetbal in Qatar bekendgemaakt. Stichting Pro2 en het lifestyle merk Cruyff hebben het Don’t Turn Your Back Compensatiefonds opgericht om arbeidsmigranten in Nepal aan een baan te helpen. Zo hoeven ze niet meer naar een land als Qatar om hun inkomen te krijgen. In Qatar werden ze onder slechte arbeidsomstandig-heden ingezet om te bouwen aan stadions en andere faciliteiten voor het WK voetbal. Het fonds is op dit moment gevuld met de voorverkoop van speciale WK oranje T-shirts, geleverd door het Cruyff: € 50.000.

 

Het bedrag en het fonds werden bekend gemaakt aan het einde van een debat over de werkomstandigheden, georganiseerd door Pro2. Deelnemers waren Gijs de Jong (KNVB), sportjournalist Hugo Borst, Floor Beuming (Amnesty International), Lara Wolters (Europarlementariër) Willem van Genugten (VVCS, vakbond voor profvoetballers) en Gerard Arink (Stichting Pro2). Het debat werd geleid door Martijn de Greve.

 

Europarlementariër Lara Wolters ondersteunt het fonds en ook Hugo Borst is blij met het initiatief.

 

Wat is ‘Don’t turn your back’? De actie “Don’t turn your back” is een samenwerking tussen Cruyff en de Stichting Pro2. Beide organisaties zijn voorstander van dit WK, maar ook van goede arbeidsomstandigheden voor alle arbeiders die dergelijke evenementen mogelijk maken. “Je kunt je rug niet keren voor het feit dat bij de bouw van stadions in Qatar misstanden waren als het gaat om arbeidsomstandigheden voor arbeidsmigranten uit onder meer Nepal.”, aldus Gerard Arink, voorzitter van de stichting Pro2. Via een fonds wordt geld ingezameld om in Nepal bedrijven op te zetten en de economie te stimuleren, zodat Nepalese arbeidsmigranten niet meer naar landen als Qatar hoeven om geld te verdienen.

 

Met het ingezamelde geld en de verworven aandacht wordt aan een lange termijndoel gewerkt. Met banen die worden vervuld door ex-immigranten en hun familieleden. Mensen zullen worden opgeleid voor de banen die we creëren en voor de kinderen van hen zal onderwijs ook beschikbaar zijn.

 

Hoe wordt geld verzameld? Door de verkoop van het speciale Cruyff WK oranje shirt. Het gaat om het iconische, speciaal ontworpen shirt dat door Johan Cruijff werd gedragen tijdens de finale van het WK voetbal in 1974. Dit oranje shirt kunnen voetballiefhebbers kopen via www.dontturnyourback.com en vervolgens gaan alle opbrengsten naar Nepalese arbeidsmigranten en hun nabestaanden.

 

Wat is er tot nu toe verzameld en wat kan er mee gedaan worden? Tot nu toe (laatste stand) is er € 50.000 opgehaald door de verkoop van de shirts. Dit wordt door Cruyff in het fonds van Pro2 gestort. Om een beeld te geven wat Pro2 met het geld gaat doen: Voor € 50 kan 1 kind een jaar naar school. Voor € 1.000 per jaar kan structureel 1 baan worden gecreëerd. Voor € 500.000 kan een bedrijf en sportmerk worden gestart met banen als doel zonder winstoogmerk.