The Champ

‘Een bijzondere man.’ Wilfred Genee, VI

 

‘Zonder gêne.’ Johan Derksen, VI

 

Pieter de Jongh, alias The Champ, leidt een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. Tot er een filmpje opduikt waarin hij in steenkolenengels de Zimbabwaanse sportpers te woord staat. De Jongh heeft net de Supercup gewonnen en verschijnt blakend van zelfvertrouwen voor de camera’s. Het filmpje gaat viraal en wordt miljoenen keren bekeken. Ook in de uitzending van Veronica Inside wordt er smakelijk om gelachen. Met zinnen als ‘This is de first cup for Platinum and there kommen er nog mur’ beitelt hij zijn naam in het collectieve geheugen van de Nederlandse voetbalfan.

 

Wie verder kijkt dan de video, ziet het bijzondere verhaal achter Pieter de Jongh: van eenvoudige jongen uit de Betuwe tot een beroemdheid in Afrika. In Kenia wordt hij toegejuicht door tienduizenden supporters. In Zimbabwe gaat hij op de schouders (en wordt hij tegelijkertijd beroofd van zijn telefoon). Als bondscoach van Swaziland is hij de protegé van de rijkste man van het land. Tot die wordt vermoord en Pieter het land uitvlucht. En in Rwanda, een werkelijk prachtig land, ziet hij wat corruptie met mensen doet. Van het zinderende Afrika verkast hij naar het ijskoude Mongolië, waar hij traint bij min dertig graden en te maken krijgt met de grillen van een megalomane miljardair. Ook in Zuid-Afrika, Somalië, Moldavië en Hongarije beleeft Pieter de vreemdste avonturen op en buiten het voetbalveld.

 

In The Champ trekt een bonte stoet van kleurrijke personen voorbij, van steenrijke clubvoorzitters tot louche zaakwaarnemers. Ook The Champ zelf leren we beter kennen. Zijn eeuwige roep om ‘dissiplin’, zijn liefde voor vrouwen en zijn onuitroeibare zelfvertrouwen: ‘Ik ben een betere trainer dan Ronald Koeman.’