Uitdaging: complimenten geven. Zeer mooie leermomenten

Met een goed compliment geef je een boost aan het zelfvertrouwen en de motivatie van je sporters. Maar hoe geef je een goed compliment? En kan je ook té positief zijn? In deze 3e uitdaging uit het bovenstaande boek lees je meer over het geven van complimenten. ‘Goed zo’ of ‘mooie bal’ lijken op het eerste gezicht mooie complimenten, toch komen ze niet altijd over. Hoe komt jouw compliment wel over?

 

"Het is altijd leuk om een compliment te krijgen. Daar krijg je energie en enthousiasme van. Het omgekeerde is ook waar: negatieve opmerkingen halen de wind uit de zeilen van een kind."

 

“Ja, maar in jouw lichting zitten ook maar weinig goede meisjes” zei een trainster toen een speler enthousiast vertelde dat ze in de selectie zat.

 

“Een trainer ging meteen schreeuwen tegen de kinderen wat ze moeten doen, maar sommige kinderen kunnen dat nog niet meteen.”

 

“Wat ik heel vervelend vind, is als je een ding fout doet en je weet het, en dan gaat je coach dat gewoon herhalen, terwijl je weet al dat je het fout doet.”

 

“Ik vind dat sommige trainers iets te negatief zijn. Ik vind het juist wel leuk dat je zegt wat er wél kan en niet wat er niet kan.”

 

Er zijn tal van voorbeelden hoe het niet moet. Lees verder bij Amsterdam.nl