Qatar-song steunt arbeidsmigranten WK

‘Don’t Turn Your Back’ van PRO2 Foundation nu te beluisteren

 Sinds dit weekend is het nummer ‘Don’t Turn Your Back’ te beluisteren op Spotify, Apple Music en alle andere gangbare streamingdiensten. De tekst gaat over de arbeidsmigranten die hebben gewerkt in de aanloop naar het WK voetbal in Qatar. De opbrengsten van streamingdiensten gaan naar de PRO2 Foundation om arbeidsmigranten uit Nepal aan een baan te helpen in hun eigen land.

 

“Het is geen protestsong. Je kunt op een positieve manier een verschrikkelijk onderwerp benaderen. Wij willen Oranje toejuichen, maar ook de arbeidsmigranten. We mogen onze ogen niet sluiten, onze ruggen niet toekeren voor al het leed dat de arbeidsmigranten is aangedaan”, aldus Gerard Arink, voorzitter van PRO2 Foundation.

 

Tekst en muziek zijn geschreven door Frank van Tiggelen, Marlous Nypels en Gerard Arink. De tekst geeft weer wat de migranten is overkomen in Qatar, maar ook het perspectief van de spelers en sponsors wordt belicht. De rode draad is het besef dat iedereen weet wat er speelt maar dat we allemaal onze ogen sluiten, onze rug toekeren, tegenover dit menselijk leed”, aldus Arink. De song is vooral ook een “call to action” om de gedupeerde arbeiders te compenseren.

 

Joep van den Boom heeft de song geproduceerd. Zangeres Jasmine Bougoufa zat vorig jaar in de finale zat “de stem van Limburg”. Allen betrokkenen hebben belangeloos meegewerkt voor de Pro2Foundation. Onder deze naam wordt de song uitgebracht.

 

Wat is ‘Don’t turn your back’?

 

De actie ‘Don’t turn your back’ is een samenwerking tussen Cruyff en PRO2 Foundation. Beide organisaties zijn voorstander van dit WK, maar ook van goede arbeidsomstandigheden voor alle arbeiders die dergelijke evenementen mogelijk maken. Via een fonds wordt geld ingezameld om in Nepal bedrijven op te zetten en banen te creëren, zodat Nepalese arbeidsmigranten niet meer naar landen als Qatar hoeven om geld te verdienen. Mensen zullen worden opgeleid voor de banen die worden gecreëerd en voor hun kinderen zal onderwijs beschikbaar zijn. Eerder verscheen “Dont turn your back”, de documentaire waarin migranten werden geïnterviewd die werkten aan de stadions waarin het Nederlands elftal gaat spelen.

 

Hoe wordt geld verzameld?

 

Door de verkoop van het speciale Cruyff WK oranje shirt. Het gaat om het iconische, speciaal ontworpen shirt dat door Johan Cruijff werd gedragen tijdens de finale van het WK voetbal in 1974. Dit oranje shirt kunnen voetballiefhebbers kopen via www.dontturnyourback.com en vervolgens gaan alle opbrengsten naar Nepalese arbeidsmigranten en hun nabestaanden. Sinds dit weekend wordt ook geld via de streamingsdiensten opgehaald.

 

Tot nu toe is er € 50.000 opgehaald door de verkoop van de shirts. Dit wordt door Cruyff in het fonds van Pro2 gestort. Om een beeld te geven wat PRO2 met het geld gaat doen:

Voor € 50 kan 1 kind een jaar naar school.

Voor € 1.000 per jaar kan structureel 1 baan worden gecreëerd.

Voor € 500.000 kan een bedrijf en sportmerk worden gestart met banen als doel zonder winstoogmerk.