Iedereen kan en mag (jeugd) training geven. Waarom? De rol van de HO!

In het amateurvoetbal mag iedereen training geven, wat in feite een vak en geen bezigheidstherapie is. Best wel vreemd dat iedereen zo maar trainer kan worden van een jeugdteam. Diploma’s? Nee, heb je niet nodig. Ook al kun je zelf niet voetballen, geen probleem, je kunt wel trainer worden. Het omgaan met kinderen? Nee weet niet meteen hoe dat moet. Maar zeggen de clubs, ben blij dat je het doen. Het positief coachen? Maakt niet uit, als je maar een team wilt trainen.

 

Keihard komt het er op neer dat in de amateuristische tak van de voetbalwereld er vaak geen enkele eis wordt gesteld aan een jeugdtrainer. Heb jij zin en tijd? Oke, mag jij het doen. Zijn wij er vanaf. Dat is het gemakzuchtige uitgangspunt bij veel clubs en ouders. En dan kun je wel eens behoorlijk veel pech hebben als enthousiaste jeugdvoetballer die niet kan wachten op zijn eerste training en wedstrijd.

 

Daar sta je dan als jong jochie, vol verwachting klopt mijn hart, eindelijk een echte trainer voor de groep en na afloop die teleurstelling. Zo vaak in een rijtje gestaan en mocht ook een keer de bal raken.

Toch zie je wel dat bij veel sporten als judo, zwemmen, atletiek wel veel gediplomeerde trainers zijn. Hoe dat kan? Weten we niet. 

Maar de oplossing is er wel mits de club wil investeren in hoofd opleidingen die de opleiding bij de hand neemt en trainers intern opleiden? Gebeurt dat overal? Nee dat niet, maar er zit vooruitgang in. 

Laten we hopen dat clubs HO's opleiden en aannemen om vooruitgang te krijgen in de opleiding van kinderen. Dat verdienen ze. Nog mooier zou het zijn indien clubs de salarissen van hoofdtrainers verlagen en die stoppen in de opleiding van jeugdtrainers en deze ook belonen.

 

Wat is jouw mening? Hoe krijgen we meer honorering voor elkaar voor jeugdtrainers?