WK leeft niet: nauwelijks meer tv’s verkocht

Artikel ontvangen van Slimster

AMERSFOORT - Afgelopen maand speelde het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd op het WK in Qatar, maar tot een run op tv’s heeft dat nog niet geleid. Vergeleken met andere jaren worden er deze weken nauwelijks meer tv’s verkocht. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Slimster.nl. De beperkte interesse in het WK als gevolg van de mensenrechtensituatie in het gastland en het feit dat het WK in de winter plaatsvindt lijken de meest voorname oorzaken. Tegelijkertijd googelen we de laatste weken massaal wanneer het WK eigenlijk begint.

 

Vergeleken met de week van 1 oktober werden er op slimster.nl vorige week, de laatste week voor de start van het WK, 23 procent meer tv’s vergeleken. Dat is vergelijkbaar met andere jaren: de maand november is traditioneel gezien de topmaand voor tv-verkopers. Bovendien was het verschil bij het laatste WK in 2018 nog aanzienlijk groter dan nu: toen ging het om een stijging van 34 procent in de week voorafgaand aan de WK-start. Voor dat WK was het Nederlands elftal bovendien niet eens gekwalificeerd.

 

Minder gezocht naar tv’s

 

Ook in Google is geen aantoonbaar toenemende vraag naar televisies waar te nemen. Google Trends, dat bijhoudt hoe populair een bepaalde zoekopdracht is, laat zien dat de zoekopdracht ‘tv kopen’ nauwelijks populairder is dan in november 2021. In dezelfde periode in 2020 werd hier zelfs aanzienlijk meer op gezocht. Bovendien is er slechts sprake van een minimale stijging ten opzichte van oktober (een Google Trends-index van gemiddeld 64 versus 61).

 

Meer vraag in de winter

 

Een groot sportevenement, zoals de Olympische Spelen, maar met name een Europees of Wereldkampioenschap voetbal, is vaak een aanleiding voor Nederlanders om een andere tv aan te schaffen. We schaffen dan een extra tv aan voor buiten of vervangen onze huidige tv door een beter exemplaar. Die evenementen vinden normaliter plaats in de zomer, tijdens maanden waarin de vraag naar televisies normaal gesproken relatief laag is. Daardoor zijn opvallende stijgingen op die momenten beter waar te nemen dan in de winter, wanneer de interesse in televisies sowieso al toeneemt.

 

Black Friday

 

De kans bestaat volgens Slimster overigens dat tijdens het toernooi in Qatar het aantal verkochte tv’s nog wel zal toenemen. Dat heeft ermee te maken dat het komende vrijdag, 25 november, Black Friday is. Televisies zijn bij uitstek een product die op die dag - en de week ervoor - in de uitverkoop gaan. Normaliter worden de meeste tv’s dan ook in de maand november verkocht. Daartegenover staat weer de inflatie, waardoor veel Nederlanders terughoudend zijn in het doen van grote uitgaven. Volgens Slimster is er momenteel vooral interesse voor energiebesparende apparatuur en niet zozeer voor ‘onnodige’ zaken zoals televisies.

 

“Wanneer begint het WK?”

 

Wat verder opvallend is, is dat we de laatste weken massaal googelen wanneer het WK eigenlijk begint. De populariteit van de zoekopdracht “wanneer begint het WK” is vergelijkbaar met de maand waarin het WK van 2014 van start ging, zo blijkt uit Google Trends-cijfers. Vergeleken met de WK’s van 2010 en 2018 wordt er vele malen vaker gezocht. Dat kan volgens Slimster op twee zaken duiden: óf we kunnen niet wachten tot het toernooi van start gaat óf we waren tot voor kort helemaal niet bezig met het WK en vragen ons plots af wanneer het eigenlijk begint. Uitgaande van dit onderzoek van Motivaction lijkt laatstgenoemde verklaring de meest voor de hand liggende.

 

BRON: SLIMSTER.NL