Boekbericht: The Champ: Van Hollandse jongen tot voetbalkoning van Afrika

Bij uitgeverij Boekerij verschijnt op 16 mei 2023

The Champ

Van Hollandse jongen tot voetbalkoning van Afrika

 

‘Een bijzondere man.’ Wilfred Genee, VI

‘Zonder gêne.’ Johan Derksen, VI

 

Pieter de Jongh, alias The Champ, leidde een betrekkelijk anoniem bestaan als Nederlandse voetbaltrainer in het buitenland. Tot er een filmpje opduikt waarin hij in steenkolenengels de Zimbabwaanse sportpers te woord staat. De Jongh heeft net de Super Cup gewonnen en verschijnt blakend van zelfvertrouwen voor de camera’s. Het filmpje gaat viral en wordt miljoenen keren bekeken. Met zinnen als ‘This is de first cup and there kommen er nog mur’ vestigt hij direct zijn naam bij de Nederlandse voetbalfans.

 

Wie verder kijkt dan de video, ziet het bijzondere verhaal achter Pieter de Jongh: van eenvoudige jongen uit de Betuwe tot een beroemdheid in Afrika. In Kenia wordt hij toegejuicht door tienduizenden supporters. In Zimbabwe gaat hij op de schouders (en wordt hij tegelijkertijd beroofd van zijn telefoon). Als bondscoach van Swaziland is hij de protegé van de rijkste man van het land. Tot die wordt vermoord en Pieter het land uitvlucht. In Rwanda ziet hij hoe de FIFA-miljoenen in de zakken verdwijnen van lokale voetbalbestuurders. Tegelijkertijd schuift Pieter zelf ook bestuurders regelmatig geld toe. 'Anders red je het daar niet.'

 

Van het zinderende Afrika verkast hij naar het ijskoude Mongolië, waar hij traint bij min dertig graden en te maken krijgt met de grillen van een megalomane miljardair. Ook in Zuid-Afrika, Somalië, Moldavië en Hongarije beleeft Pieter de gekste avonturen op en buiten het voetbalveld.

 

Vorige maand werd bekend dat hij een nieuwe club heeft: Pieter heeft voor twee jaar getekend bij Silver Strikers FC in Malawi.