Is je kind zenuwachtig voor een voetbalwedstrijd? 5 handige tips om je kind te helpen ontspannen

Is je kind zenuwachtig voor een voetbalwedstrijd? 5 handige tips om je kind te helpen ontspannen

 

Over een paar dagen is het zo ver: de grote wedstrijd. Je merkt aan je kind dat die gespannen is. Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan je kleine helpen om te gaan met die spanning en zelfverzekerdheid op te bouwen. Probeer een van deze oefeningen eens met je kind voor een wedstrijd. Je zult zien dat ze minder druk ervaren en meer kunnen genieten van de sport!

 

1. Gebruik al je zintuigen

 

Tijdens deze oefening gebruik je al je zintuigen. Je let op wat je ziet, wat je hoort, wat je ruikt, wat je voelt en wat je proeft. Stel je voor dat je jezelf op het voetbalveld bevindt: je ziet het groene gras onder je voeten, hoort het gejuich van de fans en ga zo maar door. Door je aandacht te richten op deze zintuiglijke ervaringen, laat je de paniekerige gedachten achter je en word je rustiger! Probeer deze oefening zelfs als je geen stress hebt, zo weet je precies wat je moet doen als je het wel nodig hebt.

 

2. Maak je geen zorgen

 

Iedereen ervaart weleens stress, over iets spannends of vervelends. Stel je voor dat jullie samen in een denkbeeldige boot zitten, dobberend op een rustige zee. Jullie laten alle zorgen en spanningen los en geven ze aan het water, dat ze zachtjes wegdrijft. Terwijl jullie samen deze denkbeeldige reis maken, voelen jullie hoe de last van jullie schouders valt. Deze oefening helpt jullie om te ontspannen en te genieten van het moment.

 

3. Adem in vierkanten

 

Bij boosheid of stress kun je helemaal tot rust komen met deze eenvoudige ‘vierkante’ ademhalingsoefening. Bij deze techniek adem je in vier gelijke delen, waarbij je elke ademhaling in een vast aantal seconden verdeelt (bijvoorbeeld vier seconden inademen, vier seconden vasthouden, vier seconden uitademen en vier seconden pauze). Het idee is om een rechthoek of 'box' te vormen met je ademhaling. Stel je voor dat jullie samen in een denkbeeldige kamer zijn, waar de muren zijn bedekt met kleurrijke vierkanten. Jullie ademen rustig in terwijl jullie de lijn van een vierkant volgen, alsof je de randen van het vierkant volgt. Terwijl jullie de volgende lijn volgen, houden jullie je ademhaling vast. Vervolgens ademen jullie rustig uit terwijl jullie de aansluitende lijn van het vierkant volgen, etc. Terwijl jullie samen deze oefening doen, voelen jullie hoe de spanning uit jullie lichamen verdwijnt en hoe jullie kalmeren. Deze oefening helpt jullie om jullie ademhaling te reguleren en jullie emoties onder controle te houden.

 

4. Zenuwen beheersen

 

Deze oefening gaat over de middelvinger. Mensen steken vaak hun middelvinger op naar iemand als ze boos zijn. Dat is niet aardig! Als je boos bent, kun je je middelvinger ook vasthouden om rustig te worden. Vergelijk je middelvinger met een krachtige tool die je stevig vasthoudt. Voel hoe je minder boos wordt terwijl je je concentreert op je middelvinger. Deze simpele, maar doeltreffende oefening helpt je om op een rustige en vreedzame manier met je emoties om te gaan, zelfs tijdens de meest gepassioneerde zoals tijdens een wedstrijd. Laten we samen deze techniek eens uitproberen!

 

5. De kracht van de berg

 

Stel je voor dat jullie samen op de top van een imposante berg staan, omringd door majestueuze landschappen. Jullie voelen de stevigheid van de rotsen onder jullie voeten en de kracht van de berg die door jullie heen stroomt. Terwijl jullie samen deze denkbeeldige reis maken, voelen jullie hoe jullie zelf net zo stevig en sterk worden als de berg. Jullie laten alle emoties en gedachten die jullie overspoelen los en voelen hoe de rust en kracht die jullie zoeken al in jullie aanwezig zijn. Deze oefening helpt jullie om jullie innerlijke kracht te vinden en te omarmen.

 

Deze oefeningen zijn ontwikkeld door Stichting Super Chill, en zijn te vinden in de app. Deze app staat vol rustgevende en speelse oefeningen speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 6 jaar. De app is gratis en reclamevrij.