EEN PEDAGOGISCH VERANTWOORD VOETBALKLIMAAT CREËREN

Als voetbalcoach ben je ook opvoeder. Je draagt dus bij aan het pedagogisch doel, namelijk het kind begeleiden om zich op een plezierige en positieve manier te kunnen ontwikkelen, in een veilige omgeving. Omdat elk kind uniek is en elke situatie om een andere reactie vraagt, is het als voetbalcoach belangrijk goed te begrijpen hoe je op de juiste manier kunt bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Er zijn drie belangrijke stappen waar je als voetbalcoach rekening mee kunt houden. In dit artikel lichten we deze stappen nader toe.

Wellicht is handig voor coaches in het jeugdvoetbal eens te orienteren naar bijscholingen op het gebied van Pedagogiek. Hoe kun jij op een plezierige en positieve manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van spelers en speelsters.        

 

 

1. Zelfreflectie en -beheersing

 

2. Bieden van structuur en het geven van kaders

 

3. Handelen vanuit de drie basisbehoeften

 

Een belangrijke rol van jou als voetbalcoach is om het plezier in het voetballen en de ontwikkeling als speler en als mens te begeleiden en te stimuleren, bij iedere speler.

Er zijn drie basisbehoeften die bovenstaande mogelijk maken: ook wel het A-B-C genoemd.

 

  • Autonomie
  • Binding
  • Competentie

 

Hieronder volgen twee voorbeelden die duidelijk maken wat voor impact jouw reactie als voetbalcoach kan hebben op een speler.

 

Voorbeeld 1: Een speler maakt een actie en lijdt balverlies

 

Antwoord vanuit pedagogisch handelen in de voetbalcontext:

 

“Wat goed dat je direct omschakelde bij balverlies. Toen je aan de bal was, koos je ervoor een actie te maken. Waren er ook andere keuzes die je had kunnen maken?” (help de speler om de betere aanpak te omschrijven)

 

In plaats van: “Het was niet slim om op die positie een actie te maken, je had moeten passen. Want door jouw actie leden we balverlies en moesten we allemaal terugrennen.”

 

Voorbeeld 2: De linksachter speelt de bal terug naar de centrale verdediger, maar de bal is te zacht. Er komt een spits van de tegenstander tussen. Deze spits neemt de bal aan, sprint naar het doel en scoort.

 

Voorbeeld pedagogisch handelen in de voetbalcontext:

 

“Je hebt de hele wedstrijden al passes vooruit gegeven met de juiste snelheid en richting, dat is echt jouw kwaliteit, waardoor de opbouw snel en goed verloopt. Wat gebeurde er bij de bal die je terug wilde spelen naar de centrale verdediger? En hoe zou je het een volgende keer anders kunnen doen?” (help de speler om de betere aanpak te omschrijven)

 

In plaats van: “Doordat jij niet van te voren hebt gekeken, en de bal vervolgens te zacht terug schoot naar de centrale verdediger, heeft de tegenstander gescoord. Hopelijk kunnen we nu nog wel winnen.”

 

Wil je het hele verhaal lezen en wat houdt pedagogisch handelen in in het voetbal?  www.knvb.nl